Konsumenträtt


Innan man handlar är det bra att tänka på vilket konsumentskydd man har och vem man kan kontakta om man får problem.

I Sverige
Har du problem när du handlat i en butik från ett svenskt företag kan du få hjälp via webbsidan hallåkonsument där du också kan få personlig vägledning. Hallåkonsument är konsumentverkets upplysningstjänst

Från EU eller Norge och Island.
Inom EU har man ett starkt konsumentskydd. T.ex. har man alltid 14 dagars ångerrätt räknat från dagen efter att man tog emot varan, men om inget annat anges är man själv betalningsskyldig för returfrakten. MEd ångerrätten menas att man ska meddela företaget att man ångrar sitt köp inom 14 dagar och sedan också returnera varan inom ytterligare 14 dagar. Dessutom har man alltid minst två års reklamationsrätt, men det är ändå viktigt att läsa avtalsvillkoren då andra villkor kan skilja sig mellan olika butiker och länder. Om du får problem med ett köp från ett annat EU-land eller från Norge och Island ska du i första hand vända dig till konsumenteuropa.

Konsument Europa är en del av nätverket ECC (European Consumer Centres Network) som har kontor i alla EU-länder samt Norge och Island och grundtanken är att man kontaktar kontoret i det land man bor i.


köp xanor

Behöver du gå vidare efter det vänder du dig till tvistlösningsnämnden (motsvarande ARN (allmänna reklamationsnämnden) i det land du handlat från.

Utanför EU
Handlar du från ett land utanför EU kan dina rättigheter som konsument variera en hel del beroende på butik och land. Eftersom du då inte är skyddad av den konsumentlagstiftning som finns inom EU är det främst företagets avtalsvillkor som styr vad som gäller. Om butiken har en site på svenska och anger priser i svenska kronor kan man som konsument argumentera för att det är svensk lagstiftning som ska gälla.

För att få hjälp vid ett köp som gjorts utanför EU kan du kontakta Consumers International som är en samarbetsorganisation för konsumenträttsorganisationer i 25 länder.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *